Jong & Ambitieus – Kenzo Lauwereins

De thuisbasis van het Casino bruist van het jonge talent. Een beloftevolle toekomst, dat is iets dat we met veel plezier in de spotlights zetten. Daarom gaan we actief op zoek naar die ambitieuze jongelingen die er dagelijks alles aan doen om zich te tonen op hoog niveau. Wat doet die jeugd van tegenwoordig? Met Kenzo Lauwereins, maître-sommelier van Restaurant Vlass in Middelkerke, merken we al snel dat de grens tussen opkomend talent en gevestigde waarde soms erg dun is.

Dag Kenzo, laat ons met je kennismaken.

Ik ben Kenzo Lauwereins, 25 jaar, en ik ben sommelier. Ik heb mijn studies gedaan aan hotelschool Ter Duinen en later ook Ter Groener Poorte. Tijdens mijn studiejaren, heb ik ervaring mogen opdoen in een aantal prachtige restaurants met als mijn persoonlijke blikvangers toch wel Hof van Cleve en Sel Gris.

Toen het tijd werd om het echte leven in te duiken, mocht ik als sommelier aan de slag gaan in Hertog Jan, waar ik enkele prachtige jaren heb beleefd. De voorbije drie jaren heb ik gekozen voor Vlass, het restaurant van mijn ouders dat ik samen met hen en mijn vriendin run.

restaurant vlass middelkerke
restaurant Vlass

.

Die lijst van restaurants is op z’n minst impressionant te noemen. Vanwaar die passie voor het eten en nog meer specifiek voor wijn?

Dat is mij natuurlijk met de paplepel ingegeven. Mijn ouders houden al 27 jaar Vlass open, en dan is de keuze voor het culinaire niet veraf. Intussen heb ik hier al heel wat meegemaakt en hebben we zo’n drie jaar geleden ook een ware metamorfose doorgaan. Het is dan mooi om samen te kunnen groeien met de zaak.

Toen ik net aan het studeren was, mocht ik een wijndegustatie meedoen, en ik had meteen –  erg letterlijk – de smaak te pakken. Tussen de stages door leerde ik zoveel mogelijk bij en voor ik het goed en wel besefte, liep ik van de ene wedstrijd in de andere. Ik heb op die manier ook wel wat prijzen gewonnen en erkenning verkregen van verschillende professionelen uit het vak.  Zo ben ik onder andere al tweemaal West-Vlaams sommelier van het jaar geweest. Lof krijgen van connaisseurs die jouw passie dragen en je dan ook nog eens bekronen voor je harde werk, dat is een uniek gevoel dat ik altijd zal koesteren.

Wat maakt voor jou een goede wijn?

In de volksmond wordt er algemeen gesproken over een goeie afdronk als belangrijkste kenmerk. Dat is natuurlijk niet te onderschatten maar ik vind andere zaken belangrijker. Een goeie wijn heeft alles te maken met structuur. Zuren, tannines en mineralitei hebben dan mijn volledige aandacht. Het zal allemaal zaken die wijn heel complex kunnen maken, maar er toch kunnen voorzorgen dat het eindresultaat qua prijs-kwaliteit heel goed meevalt. Een evenwicht tussen wel wat body, maar ook een zekere verfijning en elegantie.

Je maakt ook zelf wijn. Wat kan je me daarover vertellen?

Natuurlijk ben ik als sommelier voortdurend bezig met smaken. Ik tracht het juiste glas te combineren met het juiste gerecht. Ik denk daarbij ook heel breed na over wat smaken nu precies zijn. Die interesse en gedrevenheid viel blijkbaar ook mensen op die zelf wijn produceren en die hebben me uitgenodigd om hun domein te ontdekken.

kenzo lauwereins wijn eye catching vlass
Eye Catching – de wijn van Kenzo

.

Ik heb daar de kans gekregen om alles te proeven en elke smaak in mij op te nemen en dan ben ik gaan selecteren. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen op drie druivenrassen die toevallig allen een link leggen met Oostenrijk. Daarmee heb ik eigen blend gemaakt naar eigen keuze en heb daar ook mijn eigen etiket mogen opkleven. Onder de naam Eye Catching heb ik zo mijn eigen wijn op de markt gelost.

Vorig jaar kon ik zo al een rode wijn de wereld insturen, en dit jaar kan ik daarnaast ook een witte wijn aanbieden. Die zal ik eerst in Vlass schenken en later ook op Tastoe, het culinaire weekend in Westende.

Kan je nog een laatste tip meegeven waarop onze lezers moeten letten bij het kiezen van een wijn?

Niet te veel focussen op wat je graag drinkt. Dat klinkt misschien wat raar, maar mensen kiezen wat ze kennen. Denk out of the box. Proef eens buiten je grenzen. Er zijn bepaalde landen die je niet meteen zou linken aan wijn, maar die momenteel topwijnen op de (menu)kaart zetten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan landen als Libanon en Kroatië. Het is onze job als sommelier om klanten en andere geïnteresseerden dit soort wijnen te leren kennen.

Tenslotte: welke raad zou je aanstormend talent meegeven?

Ontdek wat je passie is, ga er voluit voor en een deel je passie met zoveel mogelijk gelijkgezinden, en minder gelijkgezinden. Dat kan je het langste volhouden en zo blijf je steevast gemotiveerd. Iemand die weet waarover hij spreekt en gepassioneerd zijn kennis met je deelt, dat is het mooiste wat er is.

Bedankt Kenzo om net dat te doen: je passie delen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Registreer je hieronder en blijf op de hoogte van onze nieuwste acties. Mis geen enkele kans om mooie prijzen te winnen!

Door me in te schrijven, accepteer ik de Privacy Policy. Je kan je altijd uitschrijven.